BRC Belgesi
BRC Belgesi Standardı ( British Retail Consortium ) İngiliz Perakendeciler Birliği tarafından oluşturulmuş bir standarttır. BRC Standardının çıkış amacı; İngiltere’ de bulunan zincir marketlerin, raflarına koyarak satışını yapacakları gıda ürünlerinin güvenilirliğini sağlamak, bu tedarikçileri sürekli denetleyerek kaybedecekleri zamanı da geri kazanmaktı. BRC Standardını oluşturan bu birlik belki de attığı adımın ne kadar büyüyeceğini bilmiyordu. Ancak günümüzde sadece İngiltere’ de yer alan zincir marketler değil, dünyanın dört bir yanındaki marketler, işletmeler, gümrük müdürlükleri BRC Belgesinin zorunluluğu konusunda aynı fikirde olmuş durumdadır.
BRC Standardı iki farklı yapıdadır diyebiliriz. (BRC FOOD / BRC IOP)
- BRC FOOD Belgesi: Gıda ürünleri üreten işletmelerin alması gereken bir belgedir.
- BRC IOP Belgesi: Gıda ile temas eden birincil ve ikincil ambalaj malzemesi üreten işletmelerin alması gereken bir belgedir.
BRC Standardı gıda üretimi yapan marka sahiplerinin ve perakendecilerin güvenlik ile ilgili gereklilikleri yerine getirdiğini, gıda üretim tesislerinde maksimum hijyenin sağlanması amacıyla geliştirilmiştir. İngiltere’de ürün satışı yapma hedefi olan kuruluşlar bu brc sertifikasına zahip olmak zorundadırlar. Brc Standartı 7 bölümden oluşmaktadır;
- Üst Yönetim Taahhüdü ve Sürekli İyileştirme
- Gıda Güvenliği Planı
- Ürün Güvenirliliği ve Kalite Yönetim Sistemi
- Üretim Yerinin Şartları
- Ürün Kontrolleri
- Proses Kontrolleri
- Eğitimli Personel
BRC BELGESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
BRC Belgesi, işletmenin genel düzenini ve işleyişini iyi anlamda değiştirebilecek bir standarttır. Bu belgeyi almak isteyen işletmelerin, belge sahibi olduklarında edineceği faydalar aşağıdaki gibi olacaktır;
- BRC Belgesi sahibi olan işletmeler hem yurt içi hem yurt dışı piyasalarında çok rahat iş yapabilecek bir belgeye sahip olacaklardır.
- En üst düzeyde kaliteli ürünler üretebileceklerdir.
- Hijyenik üretim yaptıklarının güvencesini oluşturmuş olacaklardır.
- Zincir mağazaların 6 ay’ da bir yapacakları denetimlerden muaf olacaklardır.
- İhracat faaliyetlerinde gümrük geçişlerinde büyük kolaylıklara sahip olacaklardır.
- Ticari ortaklıklar kuracakları müşterilerin ve ürünlerini kullanacak müşterilerin gözünce önemli derecede güven kazanır.
- Pazar payının genişlemisene olanak sağlayacaktır.
- Gıda nedenli oluşabilecek risklerin önüne geçmekte büyük önem sağlar.
BRC BELGESİNİ KİMLER ALMALIDIR?
BRC Belgesini alacak işletmeleri ana iki kategori altında inceleyebiliriz.
Birincisi; Gıda ürünleri üreten tüm işletmeler BRC Belgesi alabilirler.
İkincisi; Gıda ile temas eden işletmeler BRC Belgesi alabilirler. Ancak gıda ile temas eden işletmeleri kendi içinde ikiye ayırmakta yarar vardır. Gıda ile temas eden birincil ambalaj malzemesi üreten işletmeler ve gıda ile temas eden ikincil ambalaj üreten işletmeler olarak sınıflandırabiliriz.
BRC belgesini, tüm endüstrtiyel gıda ürün üreticileri, ithalat yapan kuruluşlar, toptan ve perakendeciler, gıda tesisleri, paketleme yapan kuruluşlar, catering firmaları, konserve tesisleri, kesimhane vb. firmalar brc belgesi almaları gereklidir. Kısaca açıklayacak olursak tüm gıda işletmeleri brc belgesini alabilir. Özellikle yurt içi ve yurt dışı zincir mağazalara ürün verecek gıda işletmelerinin BRC Belgesi almaları kimi zaman gereklilik kimi zaman ise tercih sebebidir. Şöyle ki; bazı ürün kategorilerinde BRC Belgesi sahibi olan işletmeler bu zincir marketlere ürün verebilecekken, bazı ürün kategorilerinde BRC Belgesi olmasa da ürün verebilecek olup, 6 ay’ da bir tedarikçi denetimini başarılı bir şekilde geçirdiği sürece ürün verebileceklerdir.