ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi
ISO 22301 belgesi işletmelere yönelik olası tehditlere veya kesintilere karşı yaşanan bir ihlal olayının önceden tanımlanan ve kabul edilebilir seviyelerde hizmetin devam edebilmesine olanak sağlayan iş sürekliliği yönetim sistemi yapısıdır.
Karşılaşılabilecek ihlal olaylarının meydana gelmesi durumunda faaliyetlere olan etkisini tespit eden, firma sahiplerinin itibarını, çıkarlarını ve marka değerini koruyan etkili bir karşılık verme tekniğiyle kurumsal direncin oluşması adına altyapı sağlayan bir yönetim sürecidir.
Yukarıdakiler eşliğinde iş sürekliliğine dair tüm sürecin profesyonel şekilde işletilmesine, izlenmesine, sürüdürülebilir kılmasına ve iyileştirmesine iso 22301 yönetim sistemi adı verilir. Süreçlerin kesintiye uğraması sonucunda tahammül edilebilirlik ve tekrar işler hale getirmek için neler yapılacağını belirleyen temel aşamayı belirtir.
ISO 22301 sertifikasının alınma aşamasında bütün süreci profesyonel bir şekilde yöneten, eğitimleri veren sistemin gerekli olan işlemlerini yaptıran kuruluşların EOSCert gibi akredite belgelendirme kuruluşlarına başvuru yaparak denetlenmesi sağlanabilir. Bunun sonucu olarak ISO 22301 iş sürekliliği yönetim sistemine sahip olabilirsiniz.
ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Neden Önemlidir?
İşletmede mevcut durum analizinin yapılması, proje planı hazırlanması, iş sürekliliğinin artması gibi konuları ele alabilmek için destekleyici faktörleri bulunmaktadır. ISO 22301 belgesine sahip olmak hissedarlara v.i.p. hizmet sunma gücünü verir.
Potansiyel olarak oluşabilecek kayıpların ne gibi zararlara yol açabileceği gibi konular üzerinde toplantılar yapılarak senaryolar oluşturulur. Bulut tabanlı hizmet veren sağlayıcıların sistemlerinde meydana gelebilecek kesintiler, hizmet gecikmeleri, teslimat yapamayan tedarikçiler, fiziki sunucuda barındırılan veriler gibi bir çok senaryo sektör bazlı çıkarılabilir. Bu senaryolara müdahale yöntemleri ve riskleri için alınacak aksiyonlar belirlenebilir. Tüm su stratejik faaliyetlere yönelik yatırım planları oluşturulabilir.
ISO 22301 standardı ile kuruluşlarda yedeklemelerin güvence altında olması, muhafazası, minimum kayıpla veya kayıpsız veri işlenmesi ve kritik durumlarda süreçlerin kurtarılma aksiyonlarını en üst seviyede yapma yeteneği ortaya çıkar.
ISO 22301 Belgesinin Faydaları Nelerdir?
ISO 22301 belgesi dünya genelinde kabul edilmiştir. Toplumsal güvenliği ve iş sürekliliği yapı taşlarını belirleyen bu standardın faydaları kısaca aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Kurumsal yönetimin etkinleşmesi ve piyasada üstünlük sağlayarak sektörde öncü olunmasına katkıda bulunur.
- Kesintilerin ve kayıpları minimize eder.
- Olası bir kriz anında süreçleri çalışılabilir kılar.
- İş sürekliliği bilincine vakıf olunarak müşteri gereksinimlerinin karşılanmasını ve personellerin işe maksimum odaklanmasını sağlar.
- Sürekliliğin sağlanıyor olması ile işletme yeteneklerini ortaya koyar.
- Yasal şartlara uyumu kolaylaştırır.
- Bilgi Teknolojisi yönünden zayıflıkların saptanarak giderilmesine imkan verir.
- Tüm paydaşlara ve müşterilere güven telkin ederek memnuniyeti arttırır.
- Faaliyetler için gerekli olan kaynakların nasıl önceliklendirilmesi gerektiğinin farkına vardırır.
- Olası ihlal olaylarının yönetilmesini ve kontrollerin gerçekleştirilmesini sağlar.
- Yaşanan olayların etkisini en aza indirgemek için aktif bir yaklaşım sergiler.
- Prestij kazandırarak markanızın itibarını ve bilinirliğine olumlu katkıda bulunur.