ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 9001 belgesi, işletmenin beklentilerini, ihtiyaçlarını ve faaliyetlerinin bütününde, verimliliğin arttırılmasını sağlamak amacı ile kurulabilecek ve sürekli iyileştirmeyi sağlayabilecek, bir yönetim sistemi programıdır. İşletmenin bünyesinin veya proseslerinin tamamında yarar sağlayacak bir standart olup, tüm dünya üzerinde aynı şekilde geçerli olan ve aynı şekilde uygulanan bir standarttır. ISO 9001 uygulamak ile ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti gibi alanlarda iyileşmeler görülecek ve fire, kalitesiz ürün veya hizmet, müşteri şikayetleri gibi konularda azalmalar görülecektir.
Uluslar Arası Akreditasyon Örgütünün 2021 yılı analizlerine göre; 1 milyona yakın işletme ISO 9001 belgesi gerekliliklerini yerine getirerek sertifika sahibi olmaya hak kazanmıştır. Tüm bu sistematik yapı içerisinde olan kuruluşlar etkili bir kalite yönetim sistemi uygulayarak, maksimum verimlilik sağlamakta ve bu sayede sektöre öncülük etmekle birlikte pazar avantajlarından yararlanmaktadır. ISO 9001 belgesini firmanızda benimseyerek liderlik yapısını ve kalite sistem entegrasyonunun sürekli iyileşme kabiliyetini görebilirsiniz.
Gelişmeye odaklı tüm kuruluşlarda en iyi metot ve uygulama için risk faktörleri belirlenmeli ve fırsat analizleri yapılmalıdır. Bu anlayışla gelecek yıllarda ne gibi hedefler belirleyeceğinizi planlayabilir büyümek için kaynak ihtiyaçlarınızı oluşturabilirsiniz.
ISO 9001 Belgesinin Faydaları Nelerdir?
ISO 9001 belgesi, işletmenin genel düzenini ve işleyişini iyi anlamda değiştirebilecek bir yönetim sistemidir. Bu belgeyi almak isteyen işletmelerin, belge sahibi olduklarında edineceği faydalar aşağıdaki gibi olacaktır;
Yönetimin etkinliğini sağlamak, kuruluş bünyesinde kültürel gelişim sağlanması,
Dokümantasyon yapısının çok daha iyi ve izlenebilir hale gelmesi, sistematik yapı içinde olmak,
Tüm maliyetlerin düşürülmesinde fayda sağlaması,
Çalışan nezdinde kalite bilincinin gelişmesi
Müşteri nezdinde daha kurumsal ve prestijli olmak
Kurumsal kimlik ve bilinçli personel edinimleri sağlamak
Ürün veya hizmetin kalitesini arttırmak
Zaman ve fire gibi kayıpları önlemek veya azaltmak
Müşteri memnuniyetini arttırmak
İhale ve gümrük gibi işlemler sırasında sorunsuz ilerlemek vb.
ISO 9001 Belgesi ’ni Kimler Almalıdır?
ISO 9001 belgesi, herhangi bir yerde faaliyet gösteren tüm işletmeler tarafından büyüklük ve hangi sektörde olduğuna bakılmaksızın alınabilecek bir belgedir. Birçok sektörde zorunlu hale getirilen iso 9001 kalite yönetim sistemi standardı günümüz işletmelerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
İhracat yapan veya ihaleler iş yapan işletmeler için bir nevi yasal zorunluluk düzeyine getirilmiş ve alınması gerekmektedir. Her sektöre uygun olmak üzere tüm işletmelerde kurulabilen evrensel yapısıyla firmaların üretim, hizmet sunumu, depo, lojistik vb. proseslerinde maksimum verim sağlamayı amaçlamaktadır.
Ayrıca sektör bazlı üstünlük sağlamak, işletme prestijini arttırmak, müşteri güvenirliliği sağlamak isteyen tüm kuruluşların bu belgeye sahip olması gerekmektedir.
ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 9001 belgesi almak isteyen firmaların öncelikle başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Duru Belgelendirme olarak bize gelen başvurularınız özenle tamamlandıktan sonra işletmeniz özelinde planlamalar yapılır. Akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılarak belgelendirme süreciniz başlatılır.
Kalite yönetim sistem gerekliliklerini karşılamak üzere yapılacak temel adımlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Organizasyon yapısını oluşturmak, çalışanlara farkındalık katmak için gerekli olan tüm iç ve dış unsurları belirlemelisiniz. Unutmayın ki belirleyeceğiniz unsurlar istediğiniz sonuca ulaşmanız konusunda kabiliyet seviyesine etki edecektir.
Kuruluş üst yönetimi tarafından faaliyetlere yönelik yapılacaklar için kaynaklar belirlenmeli ve ihtiyaç sıralaması yapılmalıdır. Özellikle müşteri odaklılık ilkesi ile memnuniyeti korumayı taahhüt etmelidir.
Firma bünyesinde herkesin görev ve sorumlulukları belirlenmeli ve sistemin iyileşmesine yönelik sorumluluk alabilmelidir.
Kuruluş içerisinde yönetim ve tüm çalışan kadrosunun kendi birimleriyle birlikte oluşabilecek riskleri çıkararak fırsata çevirme yöntemlerini araştırmalıdır.
Kaliteye yönelik amaç ve hedeflerin oluşturulması ve bu hedeflerin izlenebilirlik düzeylerinin belirlenmesi gereklidir.
Belirlenen hedeflere ve amaçlara ulaşabilme yeteceğini arttırmak adına uygun bir altyapı oluşturmalı, oluşturduğu altyapıyı desteklemelidir. Gerekli olduğu zamanlarda insan gücü veya makine gücü temin edebilme kabiliyetine sahip olmalıdır.
Kuruluş, ürün yada hizmeti sunarken amaçladığı çıktığın güvenilirliği için belirli süreçleri oluşturuyor olması gerekmektedir. Müşteri odaklılığını düşünerek sunacağı ürün yada hizmet için memnuniyet taahhüdünü yerine getirmelidir.
Üretilen ürün veya sunulan hizmete yönelik performans değerlendirmesi yapmak için metot oluşturmalıdır. Oluşturulan prosedüre bağlı olarak belirli aralıklarla vereceği hizmeti düzenli olarak kontrol etmelidir.
Düzeltme ve iyileştirme faaliyetleri planlamalı, gelen şikayet yada çıkan uygunsuzlarda ne gibi adımlar atacağını belirlemelidir.
ISO 9001 belgesine sahip olmayı hedefleyen firmalar, her durumda bu standardın gereklilikleri yerine getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun sağlanması, kayıtların oluşturulması, vb. gibi adımlar ISO 9001 'de yer alan şekliyle gerçekleştirilmelidir.
1. İlk Değerlendirme aşamasında uygunsuzluk alanlarının belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır.
2. Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki ISO 9001 yapısı standart gerekliliklerine göre denetlenir.
Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile yapılır.